Első körös utsó kicsicsillag lakoma
2009.03.22. 17:04
Kezdődjön a receptáradat, amivel még adós vagyok.
Szóval előétel:
1) Kaszinótojás:
6-7 főtt tojás
só, bors, petrezselyem, majonéz
A tojásokat miután megfőttek, és kihültek, kettévágtam, a sárgájukat külön tálba tettem. Összenyomkodtam villával, pici só, bors, petrezselyem ment bele, és kicsike majonéz. Nem szabad folynia a tölteléknek, legyen kemény. Aztán kis golyókat formáztam, és visszatöltöttem a tojásfehérjébe.
2) Sonkatekercs
7-8 szelet sonka/ illetve annyi, ahány tekercsre vágysz
2-3 szem főtt krumpli
ecetes torma
A főtt krumplit összetörtem, és kb 3-4 teáskanál tormát raktam hozzá. Kóstolgatni kell, mikor lesz érezhető a torma a krumpli mennyiségéhez képest. Ezt a masszát beletöltöttem a sonkaszelet közepére, és simán összetekertem.
3) Franciasaláta
1 kg vegyeszöldség
só, bors
majonéz
tejföl
citrom
porcukor
mustár
A vegyeszöldséget sós vízbe megfőztem, amikor megpuhult, leszűrtem és kihűtöttem.
Közbe megcsináltam a majonézes cuccot hozzá. 1 nagy tejfölt simán elbír ez a mennyiség, hozzá mehet kb 3-4 nyomás majonéz. 1-2 nyomás mustár, só, bors, kb fél citrom leve, és jó 1 evőkanál porcukor. Kevergetni kell, és folyton kóstolgatni ezt is, nincs fix recept, miből mennyi kell bele. :(
Ebbe mehet bele a zöldség, összekever, és kész az előétel.
4) Sárgarépa leves
5 dkg vaj
1 csomag újhagyma
4-5 répa
1 húsleveskocka, vagy zöldségleves
Só, citromlé
2 dl tejszín
5 dkg vajon (én teát vettem) 2-3x átforgatsz egy csomag felkarikázott újhagymát. Majd ráteszed a felvágott répát (4-5 db) és a petrezselymet (1 köteg). 5 percig teljes lángon pirítsad, majd rá 1 ek liszt, és 1 litro víz. Ha forr, akkor nyomassál bele 1 húsleveskockát, vagy zöldséglevest, ami van otthon. Még főzzed kb 10 percig, sózzad, és adjál hozzá kicsi citromlevet is.
Ezután bele 2 dl tejszín, kevergessed állandóan, majd kész is.
Én ezeket az időkorlátokat annyira nem szoktam betartani, mer lehet, hogy akkora karikák a répák, hogy pont 10 perc alatt még nem puhul meg. Ha már az puha, akkor jöhet a tejszínes cucc, és kész is.
Jöhet a főétel:
1) Tejszínes ragu
kb fél kg hús (ez csirkemell volt nálam)
5 dkg vaj
1 vöröshagyma
1 kiskanál vegeta
só, bors
1 dl száraz fehérbor
1 köteg petrezselyem
1 evőkanál liszt
2 dl tejszín
Husit csíkokra vágtam, és a felaprított hagymával együtt a vajon fehéredésig sütöttem. Só, bors, vegeta rá, majd kicsi borral együtt főzni, saját levében, amíg puha nem lesz. Ekkor rá a petrezselyem, és a liszt. Elkevertem, rá a tejszín, folyton keverve átforraltam, és kész.
2) Tofus paradicsomos cucc
1 doboz tofu
1 vöröshagyma
1 doboz aprított paradicsom
olaj
só, bors, bazsalikom, oreganó, pirospaprika, kristálycukor (kicsike)
pár szem gomba
Hagymát összevágtam, olajon megpirítottam. Rá a fűszerek, a só, bors, paprika, bazsalikom, oreganó. Elkevertem, majd rá a felkockázott tofu. Erre rányomattam a paradicsomot, pici cukorral. Bele a gomba, és összefőztem.
3) A Krokodil
Tésztája: fél kiló liszt, 100 g majonéz (én tejfölből csináltam, ugyanúgy jó), 250 ml langyos tej, 1 kiskanál só és cukor, fél kocka élesztő. A végén meg kell kenni kívülről tojással.
A langyos tejbe bele az élesztő, és a cukor. Amikor már kel, hozzá a liszthez, a sóhoz, a majonézhez, és össze kell gyúrni. Kb fél órát kell pihentetni, míg meg nem kel. Akkor deszkára vele, és téglalapra kell nyújtani.
A tészta közepére bármilyen töltelék mehet. Nálam főtt zöldség, 2 főtt tojás, pár szem párolt gomba, és sajt volt benne.
A hajtogatáshoz mellékelek képeket.
No és a desszert:
Trüffeltorta:
650 g tejszín (Hulala-t vegyetek, irtó profi habtejszín!)
20 dkg Katica vagy Marika étbevonó
1 ek vaj
2 tojás
csipetnyi só
12 dkg cukor
3 ek liszt
2 ek étkezési keményítő
1 tk sütőpor
1 ek + kevés kakaópor
15 g zselatin
1 vaníliás cukor
150 g tejszínt fel kell forralni, bele a finomra tört étbevonó és a vaj. Megolvasztottam, majd kihűtöttem.
A tojásokat szét kell választani (fehérje és sárgája külön), aztán a fehérjéket a sóval meg 3 ek hideg vízzel kemény habbá vertem. Közben bele a cukor, majd a tojássárgája, a keményítő, a sütőpor, 1 ek kakaópor, és a liszt. Tortaformába öntöttem, majd 15-20 percig sütöttem (175 fokon)
Kicsit hül, majd vékonyan megkentem lekvárral, rá az étbevonós tejszín.
A vaníliás cukrot 400 g tejszínbe kevertem, és kemény habbá vertem. Erre tökéletes a Hulala, mer tök hamar eléri ezt az állapotot. A feloldott zselatint bele a habba, elkevertem ezt is, és mehet rá a tészta tetejére.
Megszórtam még kakaóporral, és kész is volt.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.