VIII. Kicsicsillakoma

2009.03.20. 16:44

Lights will giude you home”
2009.02.23.

@Réki

 

 

Amikor nálam túrtatok:


Körözött

Negyed kg tehéntúró

Kis tejföl

Picike vaj

Vöröshagyma ésvagy újhagyma ésvagy póré ésvagy snidling

Erőspesta

Őrölt kömény

Őrölt fekete bors

Paprika

Pirosarany

Túrót kényelmes tálba bele, villával simára töröd. Pici vajat hozzá, azzal is simává. Tejföl is bele, annyit és úgy, amilyen állag szimpatikus , én azt szeretem, ha nem fojtogatóan száraz, de nem is egy híg fos. A hagymát soha nem reszelem vagy ilyesmi, hanem aprítom, mert úgy jobban néz ki, és jobb az íze is, szerintem. A zöld szín pedig azért jó bele, mert szép lesz tőle a kaja. Őrölt bors frissen őrölve ízlés szerint, kömény szintén – de ez is kötelező!!! -, pirosarany, pesta, paprika ahogy tetszik. Összekever, kóstol, sótlan, sóz. Kiflivel az ideál, meg paprikával.

Mindenféle zöldségleves

 

 

 

 

 

 

 

Fél zacsi fagyasztott zöldborsó

Pár szem krumpli

1-2 répa

1-2 fehérrépa

Pár db kelbimbó

Pár rózsa brokkoli

Zeller

Karalábé

Vöröshagyma

Fokhagyma

Gomba ha van

Kakukkfű

Bors

Paprika

csili

Esetleg leveskocka

cukor

Fél fej vöröshagyma kockára, olajon dinsztel, ha kész, paprika, csili, bors, kakukkfű rá, kicsit elkavar és már mehet is rá a borsó, meg ne égjen a fűszer. Amíg a borsó puhul meg ízesedik, az összes pucolni való zöldséget megpucol, felaprít (ahogy tetszik), és először a gombát teszed a borsóhoz, azzal is párolod, hadd eresszenenek kis levet. Ha ez megvan, többi zöldség mind ezekre rá, vízzel fel, hadd főjön. Ha fő, mehet rá erőleves kocka, de ez elhagyható. A Végén picike cukor kell neki. Én vagy tésztát főzök ki mellé, vagy grízgaluskát –kakukkfüveset akár-  csinálok bele, nyami.

Spenótos-ricottás paradicsomos lasagne ala én

 

Egy zacsi fagyasztott spenótpüré

Egy zacsi fagyasztott leveles spenót

Egy doboz ricotta /ez lehet cottage cheese is, 2 doboz

Minimum 2 dl tejszín, de inkább több

2 db konzervparadicsom

Fokhagyma, SOK

Márványsajt (5-10 deka max)

Tesco quick&easy lasagne hűtött tésztalap, 2 csomag

20 dk trappista /ínyenceknek és gazdagoknak mozzarella vagy parmezán

Oregano

Szerecsendió

Provance-i fűszerkeverék

Bors

cukor

Két lábos, mindkettőbe olaj, mindkettőbe 2-2 gerezd fokhagyma belenyom, aztán ha kicsit tuttyadt, mindkettőre rácsavar borsot, a spenótaljra szerecsendiót reszel, a másikra provance-it teker meg oreganot szór, picit megkavar, szerecsendiósra rá a két spenót, másikra a dobozában késsel összevágott paradicsom.

Spenótos: megsóz, olvaszt, rotyogtat, ha már homogén a cucc, akkor kóstol, rásóz ráborsoz ha kell, aztán ricotta bele, márványsajt belemorzsol, tejszín belenyom, összefőz lassan, kóstol, ha okés, akkor még 2 gerezd fokhagymát bele és kész.

Paradicsom: rotyogtatjuk lassú tűzön, valamennyire főjön szét a paradicsom, de nem kell teljesen, és mehet bele sima paradicsomlé is, ha van otthon. Kóstoljuk, fűszerezzük, ha kell, és ha már nem leves hanem szósz, akkor még 1-2 gerezd fokhagyma bele meg pici cukor, és kész.

Tepsit/edényt kicsit kiolajoz, első réteg tészta le, spenót/paradicsom rá, megint tészta, megint vagy ez vagy az, ezt addig amíg el nem fogy a cucc. Figyeljünk azért arra közben, hogy ne maradjon a nyakunkon fél kiló tészta magában, vagy egy vödör szószJ. Lehet a rétegeket egyesével sózni is picit, ez is ízlés kérdése. Ha kész, utolsó rétegre tészta, rá a maradék paradicsomszósz (nem baj, ha több maradt, hadd menjen rá), aztán a sajt ráreszel, előmelegített sütőbe bele, és 150-180 fokon addig sütöd, amíg a sajt megpirul. Akkor szuper ha áll egy kicsit utána sütőből kivéveJ

 

Joghurttorta

 

Fél liter natúr joghurt

Egy zacskó zseléfix

2 dl HABtejszín (nem főzőtejszín, ugyeJ)

Vaníliáscukker

Sima cukor/édesítő (egyik sem kell sok)

Barack/ananász/eper, akármi, ami kicsi savanya is, és mindezek befőtt változata is remek, sőt.

Joghurtot felteszed melegedni nagyon apró lángon, bele a zseléfixet, langyosítod. Ha homogén bele a vaníliás cukor meg a cukor, tűzről le, habtejszínből habot versz, a kettőt összekevered, gyümi bele, majd olyan (lehetőleg műanyag) formába teszed, ami szép alakú és amiből könnyen kijön, Egy éjszakára hűtőbe, másnap egy tányérra fejjel lefele kiborítod, ha akarod tejszínhabbal díszíted, csumi.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kicsicsillagok.blog.hu/api/trackback/id/tr201014634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rekula 2009.03.20. 18:22:46

nabaz, kimaradt a fokhagymás csirekcsecs meg a saláta. eh.
süti beállítások módosítása