Fasza spárga recept
2009.05.19. 11:30
2 csomag fehérspárga
1 fél csomag zöldspárga
2 dj főzőtejszín
teavaj (legalább egy fél)
2-3-4 gerezd fokhagyma
valamilyen kéksajt a legjobb (de lehet másmilyen is, belereszelve/morzsolva)
bors
fehérbor (szereti az illatosabbakat, pl lehet cserszegi űberes is, de a sima olaszrizling is kiváló)
só
esetleg tej
A két csomag fehéret megpucolod. Hajad kihullik bele, lehet próbálkozni késsel és hámozóval is, de ígyis úgyis el tud törni, meg elvágod a kezed meg satöbbi, de megéri. Ha ez kész, vajat meleg edénybe bele, felolvaszt, fokhagymákat rányom, borsot ráteker, picit kavargat és már lehet is ráaprítani a spárgát, én olyan 3 db-ot a kezembe veszek, és azt vágdosom fel 1-2-3 cm-es darabokra. Ja, a lényeg: a spárga csúcsa a lényeg, azt nem szabad pucolni!!! A fontos hogy a fás külső réteget le kell szedni.
Ha kész a ráaprítás, egyet kutyulsz rajta, majd adsz neki a borból, egy löttyintésnyit. A lényeg, hogy ebben fogod párolni, tehát nem szabad sajnálni. Gyorsan fedőt rá, hadd szóljon. Na itt kezdődnek el a csodás illatorgiák. 15-20 perc alatt megpuhul, közben lehet kóstolni, bort utántölteni, mert az a jó, ha jó tacsakos. Mehet rá a márványsajt/bármilyen sajt, fedő vissza, hadd olvadjon, és közben megmosod a zöldspárgát, levágod a végeit, és ráaprítod a már félig kész kajára. Ennek elég 5 perc is, azután rá a tejszín, összekavar, fedő le, hadd sűrűsödjön. Itt lehet kis tejjel felönteni, ha nem elég sok a lé alatta. Tejszínnel még 5-10 percet főzöd max, és kész. Rizzsel, vagy jó minőségű (farfalle, szélesmetélt, stb típusú) tésztával egyszerűen ÁLOMJÓ.
csókolom
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
rekula 2009.05.19. 11:59:49
csillike 2009.05.19. 14:24:44
Idén eddig csak egy fincsi krémlevesre futotta idáig a spárgából, úgyhogy belehúzok:-)