Fasza spárga recept

2009.05.19. 11:30

2 csomag fehérspárga

1 fél csomag zöldspárga

2 dj főzőtejszín

teavaj (legalább egy fél)

2-3-4 gerezd fokhagyma

valamilyen kéksajt a legjobb (de lehet másmilyen is, belereszelve/morzsolva)

bors

fehérbor (szereti az illatosabbakat, pl lehet cserszegi űberes is, de a sima olaszrizling is kiváló)

esetleg tej

A két csomag fehéret megpucolod. Hajad kihullik bele, lehet próbálkozni késsel és hámozóval is, de ígyis úgyis el tud törni, meg elvágod a kezed meg satöbbi, de megéri. Ha ez kész, vajat meleg edénybe bele, felolvaszt, fokhagymákat rányom, borsot ráteker, picit kavargat és már lehet is ráaprítani a spárgát, én olyan 3 db-ot a kezembe veszek, és azt vágdosom fel 1-2-3 cm-es darabokra. Ja, a lényeg: a spárga csúcsa a lényeg, azt nem szabad pucolni!!! A fontos hogy a fás külső réteget le kell szedni.

Ha kész a ráaprítás, egyet kutyulsz rajta, majd adsz neki a borból, egy löttyintésnyit. A lényeg, hogy ebben fogod párolni, tehát nem szabad sajnálni. Gyorsan fedőt rá, hadd szóljon. Na itt kezdődnek el a csodás illatorgiák. 15-20 perc alatt megpuhul, közben lehet kóstolni, bort utántölteni, mert az a jó, ha jó tacsakos. Mehet rá a márványsajt/bármilyen sajt, fedő vissza, hadd olvadjon, és közben megmosod a zöldspárgát, levágod a végeit, és ráaprítod a már félig kész kajára. Ennek elég 5 perc is, azután rá a tejszín, összekavar, fedő le, hadd sűrűsödjön. Itt lehet kis tejjel felönteni, ha nem elég sok a lé alatta. Tejszínnel még 5-10 percet főzöd max, és kész. Rizzsel, vagy jó minőségű (farfalle, szélesmetélt, stb típusú) tésztával egyszerűen ÁLOMJÓ.

csókolom

Szerző: rekula

2 komment

Címkék: kaja

A bejegyzés trackback címe:

https://kicsicsillagok.blog.hu/api/trackback/id/tr811131225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rekula 2009.05.19. 11:59:49

Ja, az van még, hogy ez egy nagyobb adag, nyilván lehet felezni is.

csillike 2009.05.19. 14:24:44

tyűű, ez jól hangzik, nekem már az olvasáskor elkezdődött az íz és illatorgia. Ki is próbálom szerintem jövő héten...míg tart a spárgaszezon.
Idén eddig csak egy fincsi krémlevesre futotta idáig a spárgából, úgyhogy belehúzok:-)
süti beállítások módosítása